Jdi na obsah Jdi na menu

7. Beskydská sedmička 2. - 3. 9. 2016

7. 9. 2016

Beskydská sedmička je opravdu masový závod s pěknými výškovými parametry v nádherných Beskydských horách. Pro mě je tento závod taková změna alá zkušenost, protože jsem poprvé byla nucena „běžet“ v páru a poprvé jsem byla obklopena dalšími 1 700 lidmi. Neskutečný zážitek, který se jen tak nezapomíná.

Páteční startovní den je v mém případě bohužel provázen nejdřív smutečním obřadem ve Vysokém Mýtě a cestováním přes celou republiku, nakonec z důvodu časového zpoždění až do vzdáleného Třince na start. Ve Frenštátě pod Radhoštěm probíhá prezentace a hromadný odjezd vlakem, který s parťákem Ondrou nestíháme. A tak řídím až do Třince a parkuji na pochybném parkovišti, kde jsem již značně duševně i fyzicky unavená – asi ani není divu. Po přípravě se procházkovým krokem přesouváme směr náměstí plné nažhavených sportovců. Když říkám plné, míním tím opravdu plné. Až mě překvapuje, že se v té mase setkávám s Jančou, Andrejem i Martinem.

Startovní „výběh“ spočíval v 3-minutovém stání tělo na těle po 22-hé hodině, kdy mi ještě doznívá v uších česká hymna. Poté se velmi pomaloučku přesouváme pidi krůčky směrem, který udává dav nadšenců. Někdy bylo fakt těžké se s Ondrou držet pohromadě, ale zvládli jsme to. Ondra odmítá běhat, a tak alespoň volím rychlochůzi při prodírání se hustým davem. Ano asi hádáte dobře – nic pro mě tenhle boj o pohybu schopný prostor – proto se zpočátku cítím trochu naštvaně, unaveně a celá nesvá (možná proto jsem trousila jeden sarkasmus za druhým).

Velký JavorovýPrvní sjezdovka na Velký Javorový vrch, druhá na Ropici mi velmi připomínala Václavák. Naštěstí pak už se to trochu trhá a lidský had konečně ztrácí na hustotě. Ke vší smůle Ondru ale potkává trápení po 2-měsíční odmlce ze zdravotních důvodů, což ho nutí rozhodnout se závod včas ukončit. Mimo jiné o tom vypovídá mé čekání na prvním vrcholu cca 10 min (zde trsám na místní diskotéce pro závodníky, konkrétně příznačně hrála Vondráčková – Dlouhá noc: https://www.youtube.com/watch?v=j_M6WEXS3oA) a na druhém bezmála něco přes 20 min. Tam už jsem ale mrzla a trochu ztuhla. Tudíž Ondrovo ukončení pro mě částečně znamenalo vysvobození a možnost se konečně rozběhnout.

Charakter celého závodu byl trochu jednotvárný. Vždycky občerstvovačka v údolí, pak sjezdovka nebo pěkný kopec a pak zase seběh na další občerstvovačku. Pro mě naprosto vyhovující, protože s plným žaludkem se fakt těžce sbíhá. Navíc člověk doopravdy nepotřebuje znát trasu – bezpečně ho vždy vedou skupinky míjejících lidí a pár jasných šipek – tudíž zabloudit se vážně nedá. A to ani v mém případě. Co se týče trasy, víceméně se jednalo o krásné lesní cesty anebo kamenité stezky v nádherné přírodě Beskyd.

Lysá horaSměrem na třetí vrchol Travný potkávám Janču s Ájou, ale pak se zase trhám dopředu. V Krásné potkávám Milana Hotu a prohazujeme pár slov k posledním závodům a já opět utíkám dál. Nádherný výstup za svítání mě čekal na Lysou horu (1 324 m), kde už jsem v minulosti jednou byla. Seběh ze čtvrtého vrcholu byl sice kamenitý, ale luxusní, a tak se rychle posouvám před skupinky rychlochodců. V Ostravici na kontrole mě nakopává polévka a těším se na Smrk (1 276 m), který mě nadchl svou bujnou krajinou a spoustou výborných borůvek. Opouštím kontrolu a sbíhám do Čeladné, kde potkávám Martina s parťákem a začínám Velký Javorníkpociťovat únavu. Krizi si pak vychutnávám při výstupu na Čertův mlýn, kde si dávám dokonce tři odpočinkové pauzy a směrem do Ráztoky se dávám dokupy. Předposlední (sedmý) vrchol Radhošť již mě zase nabíjel energií navzdory zívačkám a od vrcholu již to zase pálím, jako by předchozích 80 km vůbec nebylo. Velký Javorník jako bonusový vrchol tak rychle zdolávám a mířím do cílové rovinky pro diskvalifikaci (DQ) chvíli po Martinovi.

Díky úžasné cílové atmosféře jsem dokonce motivována sprintovat a zdolat tak 95 km s převýšením 5 470 m v čase 21 h 8 min. Vítá mě Vláďa s foťákem, jsem zpovídána udivenými organizátory nad mým soukromým dokončením a pak už jen klasika: sprcha – jídlo – pokec a spacák v tělocvičně.

CílovkaJsem spokojená a šťastná, že jsem ty kopce nenechala ladem a skladem a pokračovala v trailu, přestože už mě nečekalo žádné umístění. Očistec hlavy, těla a duše se tak povedl a opět jsem tímto víkendem posunula své hranice: 95 km naběháno, cca 900 km odřízeno, 5 h spánku za 3 dny a rodinný pohřeb jako třešnička na dortě. No v některých bodech asi není o co stát, ale přesto jsem si vše vytrpěla a užila zároveň. Děkuji všem za podporu!

Závěrečná fotka: 

Závěrečné foto

 

Náhledy fotografií ze složky Beskydská sedmička 2016